Туристически маршрути в Златоград
Aug24

Туристически маршрути в Златоград

Вила Белавида

Като екстра Вила Белавида предлага организирани посещения на туристическите обекти в района на Златоград. За тази цел предлагаме и наш транспорт и пътеводител. За повече информация се свържете с нас или изпратете въпросите си през онлайн формуляра.
Построеният параклис на връх Костадин край Златоград през 2006г. често събира българи и гърци от двете страни на границата. Като че ли вече няма туристически групи, които да не посетят едно от най-красивите места на Родопите.
Уникалната църква "Св. Богородица" в Златоград, най-старата църква в Родопите, построена от местните българи през 1834г. , според легендата, за три дни. Срок, даден им от Султана като условие за разрешението за строеж.
Всяка година на 7 юли връх св. Неделя край Златоград се оглася от множество златоградчани, живеещи из цялата страна, че и от чужбина, които по неписана традиция си дават среща на този забележителен връх.
Фермата за щрауси край златоградското село Старцево е добра атракция не само за децата. Щраусите във фермата  се движат най-често по двойки.
Църквата "Св. Георги" в Златоград от 1871г. Казваме й "новата" църква, тъй като е построена 37 години след Старата църква в града - "Св. Богородица".
В самия център на Златоград, на едно от прочутите й възвишения, свързано с любопитни исторически легенди, през 20-те години на 20 век златоградчани изграждат параклиса "Св. Атанасий Велики".
Килийното училище в Златоград от 1832г. Намира с в двора на църквата "Св. Успение Богородично", построена 2 години по-късно - през 1834.
Накити, намерени след археологически разкопки в околностите на Златоград през 60-те и 70-те години на 20 век. Според учените тяхната датировка се отнася за периода 10-12век.

Стотици са къщите в Стария град на Златоград, обединени в Етнографския комплекс всяка, от които е архитектурен шедьовър от времето на българското възраждане.
С причудливи скални образувания са наситени околностите на Златоград, посещавани от множество туристи.
от архива на "Златоградски вестник".